Prvé dni na Islande vol. 2

Island je láska a počas týchto prvých dní na Islande sme toho videli naozaj veľmi veľa, preto sme sa rozhodli im venovať trošku viac priestoru na blogu. Celý Island sa totiž do jedného článku nezmestí,  nechcem, aby ste o niečo prišli a hlavne všetky tie pocity vtlačiť do jedného článku nám príde nemožné.

Druhé deň na Islande nám počasie naozaj prialo a celý deň bolo nádherne slnečno a dokonca aj dosť teplo. A toto počasie nám na prekvapenie vydržalo skoro celý deň, čo je skôr výnimočné, pretože počasie na Islande sa dokáže zmeniť v priebehu 5 minút.

Hneď po raňajkách sme sa teda vyrazili hľadať ďalšie krásy Islandu a nesmierne sme si ho užívali. Asi po 10 minútach jazdy od vodopádu Seljalandsfossu sme objavili krásne jazero, ktoré vyzeralo ako z filmov. Trošku sme sa zahrali na rebelov a preliezli sme plot (robiť by sa to však nemalo) aby sme sa dostali bližšie k tej kráse. Veď uznajte!


Človek podľa mňa neuverí, že takéto miesta existujú, kým ich sám a na vlastné oči neuvidí. A my sme si ten pohľad užívali plnými dúškami. Naše kroky ďalej smerovali k vodopádu Skógafoss, ktorý je neskutočný! Cítili sme sa pri ňom ako mravčeky.

Úplne super vecou je aj to, že pri každom vodopáde je možnosť výjsť až hore a pozorovať jeho silu aj zhora. Radi by sme Vás však upozornili, aby ste sa držali vyznačených cestičiek a chodníkov. Tie chodníky totiž na Islande nie sú na parádu, ale na ochranu ich prírody a v prvom rade aj Vás. Aj ja sama som chcela mať z Islandu nádherné fotografie, ale ísť mimo chodníkov a častokrát riskovať aj vlastné životy nie je nič pre mňa. A tobôž nie pri vodopádoch, kedy pôda okolo je naozaj šmykľavá a ľahko sa môže niečo stať, takže myslite aj na toto.

Od Skógafossu nás kroky viedli k pláži, kde sa nachádza vrak lietadla. Ja osobne som bola veľmi zvedavá ako to bude vyzerať v reáli, pretože na "internetoch" to vyzeralo super! A tak sme zaparkovali a išli sme krásnu hodinu a pol po rovine a všetci sme čakali kedy to skončí. Prvýkrát sme totiž zažili ako dokáže perspektíva klamať. Ak sa sem aj Vy rozhodnete ísť určite si nezabudnite so sebou zobrať fľašu s vodou, ako sme to zabudli my. A rovnako odporúčame ísť na toto miesto skôr v ranných hodinách, aby ste si ho užili bez ľudí. My sme tu totiž naďabili na číňanov, ktorí fotografovali módny editoriál, a vďaka tomu ich máme na každej jednej fotografii. To bol aj hlavný dôvod prečo sme z toho miesta odchádzali sklamaní a vo svojej podstate nám to nič nedalo, ale aspoň prechádzka to bola pekná.



Ďalšou zástavkou v tento deň bola čierna pláž, ktorá bola nádherná, ale zároveň neskutočne preplnená turistami. Toto je jedna z vecí, na ktoré sa určite pripravte juh Islandu je naozaj neskutočne plný turistov a keď ešte vychytáte to, že príde plný autobus čínskych turistov, tak vtedy začína zábava. Píšeme to aj z toho dôvodu, aby ste neboli sklamaní, keďže ste na instagrame (alebo aj niekde inde) videli fotografie z Islandu, ktoré boli ľudoprázdne. Až taká pravda to nie je. Avšak nezabúdajte na to prečo ste sem prišli! Užiť si krásu Islandu, ktorá je dych vyrážajúca.



Nasledujúcou zastávkou bol asi najfotografovanejší kostolík Islandu, a teda kostol vo Víku. Toto je presne ten kostol ku ktorému majú prísť ľudia z okolitých dediniek ak sa sopka Eyjafjallajökull rozhodne vybuchnúť. Z tohto miesta máte tak isto krásny pohľad na pokračovanie čiernej pláže a na maličké mestečko pod ním. 

Cestou z tohto miesta určite nezabudnite navštíviť Dyrhólaey, je to tá skala pri ktorej sa aj natáčali Game of Thrones, a ktorú sme my nejakým zázrakom obišli. Tak nespravte rovnakú chybu, my aspoň máme ďalší dôvod prečo sa sem vrátiť a verte mi, že nie je jediný. 

Ako sme na začiatku článku spomínali, tak počasie na Islande je naozaj nepredvídateľné a ako sme ďalej pokračovali v ceste, tak sa stále viac a viac kazilo. Našťastie sme pred dažďom stihli ešte jednu neplánovanú zástavku a to boli machom zarastené sopečné polia, ktoré boli naozaj wau!


Ako sme sa ďalej posúvali, tak začalo pršať a tak sme začali zháňať ubytovanie v nejakom hoteli, ale to aj z toho dôvodu, že sme sa čoraz viac približovali k ľadovcom a teplota bola čoraz menšia. Obrovskou výhodou bolo pre nás zrušenie roamingu, vďaka čomu sme mohli neustále využívať dáta (ak sme mali pravdaže signál, to však bol väčší problém na severe Islandu) a hľadať ubytko cez booking a rovno aj využívať zľavové kupóny cez booking.

Keďže sa náš pobyt na juhu Islandu pomaly blíži ku koncu, tak i budúci článok bude už z viacerých dní. Tento mi to prosím ešte odpustite, lebo ako hovorím Island je láska!

Komentáre

Obľúbené príspevky