Amsterdam

Zážitky z Amsterdamu spracovávame doma už viac ako dva týždne. A musím Vám povedať, že aj napriek neuveriteľnej zime bolo v Amsterdame nádherne. Po letenkách do tohto mesta som totiž pokukovala nejaký ten piatok a po návrate z Islandu, minulý rok, sa mi podarilo nájsť lacnejšie a ani jedného z nás nebolo treba prehovárať na ich kúpu.

Amsterdam má prezývku "Benátky severu" a to úplne oprávnene. Tie kanály boli všade a hneď pri nich úplne najrozkošnejšie domy, ktoré sme celý výlet fotografovali. Vo foťáku som mala asi 500 fotografií rovnakých domčekom, pričom každá z nich bola niečím úplne iná.



Ak pôjdete do Amsterdamu v zime, tak sa naozaj poriadne oblečte. Lebo aj napriek tomu, že my sme si nabalili poriadne teplé oblečenie, tak nám bola neskutočná zima. Vietor tu vie narobiť naozaj šarapatu a tak sme sa niekedy skrývali po kaviarňach kam sme ani ísť nechceli, ale museli sme, lebo zima bola nekompromisná.
Avšak aj napriek tie obrovskej zime nám počasie vyšlo. Veď 4 dni slnka v Amsterdame sú niečím výnimočným, teda vraj! Toto nám niekto hovoril aj o Osle a mali sme tam vtedy celý týždeň slnečno. 

Čo vidieť?

  • Múzeum Anny Frankovej. Pre mňa to bol neskutočne silný zážitok, tie priestory boli neuveriteľne zachované a je vidieť, že sa o to naozaj starajú. Avšak choďte do tohto múzea iba ak Vás táto téma a miesto zaujíma. S nami v skupinke boli ľudia, ktorí si celý čas vypisovali na messengeri a klopali na umývadlo až neprimerane silno. Týmto správaním totiž môžete znechutiť iných ľudí, prípadne vyrušiť. A toto miesto je podľa mňa naozaj hodné úcty.
    • Druhý tip! Odporúčam Vám kúpiť si lístky dostatočne dopredu. My sme mali šťastie a pár dní pred našou návštevou sa uvoľnilo pár lístkov na nedeľu ráno. 
    • Tretí tip. Kúpte si lístky na rannú hodinu. Vyhnete sa davom. 
  • Westerkerk je kostol hneď pri dome Anny Frankovej. Dovnútra sa vstup neplatí, ale môžete prispieť málom na jeho rekonštrukciu a zachovanie. A určite sa oplatí ho vidieť.
  • Ulička červených svetiel alebo aj ulička lásky.  My sme toto miesto navštívili aj za svetla a aj za tmy. Vďaka čomu sme mali možnosť zažiť dve rôzne atmosféry tohto miesta. Táto ulička patrí totiž medzi najstaršie a najkrajšie ulice v Amsterdame. Takže odhoďte predsudky a určite sem choďte.
  • Jordaan. Táto štvrť je nádherná, uličky, domčeky, kaviarne, všetko! A dokonca tu bývajú aj blšie trhy (každé ráno okrem nedele). 
  • Vondelpark, Erazmus park, Rembrant park a veľa iných parkov, ktoré majú v Amsterdame naozaj nádherné. Vondelpark patrí medzi najväčšie a najkrajšie a tie domy okolo tohto parku vyzerajú ako paláce. 
  • Knižnice. Majú ich veľa a sú otvorené verejnosti. My sme boli v knižnici pri hlavnej stanici, v ktorej by malo byť až 1.7 milióna kníh. Táto knižnica je nádherná a ja osobne by som tu dokázala stráviť aj celý deň. Táto knižnica má totiž vlastnú jedáleň, kaviareň a aj oddelenie pre deti. 
  • Botanická záhrada. Úplne nádherné miesto, kde Vám ponad hlavy budú lietať papagáje, aj napriek tomu, že je -5 stupňov. Niekoľkokrát sme sa o tom presvedčili na vlastné oči. Sú tu obrovské skleníky, v ktorých sa môžete prechádzať medzi korunami stromov z pralesa. Je tu sklení, kde sú motýle. A je to hlavne nádherná záhrada. Veľkosťou síce neohúri, ale určite sa oplatí vidieť.

Čo jesť a piť?
  • La PerlaTweede Tuindwarsstraat 53. My osobne sme túto pizzeriu nenavštívili, aj keď sme dvakrát chceli. Avšak dvakrát mali krásne plno a vďaka zime sa nám nechcelo čakať von. Avšak oplatí sa to. Táto reštaurácia sa totiž nachádza v dvoch domčekoch. V prvom je samotná reštaurácia, kde všetci sedia a v druhom domčeku je kuchyňa. Už len toto stojí za zmienku.
  • Foodhallen Bellamyplein 51. Toto miesto je niečo ako Freshmarket v Bratislave. Nájdete tu veľký výber jedla. A naozaj si nebudete vedieť vybrať. My sami sme chodili dookala asi 20 minút. Nakoniec sme si vybrali stánok Dim SumThing. A keďže ani jeden z nás nič takéto nemal, tak sme vôbec nevedeli čo máme očakávať. Musím však povedať, že jedlo bolo skvelé! Jedinú chybu čo sme spravili pri výbere, tak bola tá, že sme si vybrali misku pre dvoch ľudí. Dvom ľuďom to naozaj nestačí. 


  • Naked espressoWarmoesstraat 46. Ak chcete skvelú kávu bežte sem. Do samotného kávového raja. 
  • The Avocado ShowDaniël Stalpertstraat 61. Celý výlet som o tomto mieste snívala. Bohužiaľ sa nám sem nepodarilo dostať. Avšak ak milujete avokádo choďte tam aj za mňa! Lebo už len z fotografií toho jedla sa mi zbiehajú slinky. 
  • Mook PancakesDe Clercqstraat 34. Každý z nás miluje palacinky. Či už na sladko alebo na slano. Preto ak by ste nestíhali navštíviť žiadne miesto z hore uvedených, tak toto prosto musíte. Pretože na tomto mieste dokážu skombinovať ingrediencie ako je cibuľa, slanina, syr a javorový sirup tak, že Vám, slušne povedané, odpáli dekel. A hlavne všetky ingrediencie sú z farmárskych trhov a snažia sa ísť eko cestou. Takže za mňa veľké plus!


Takže Amsterdam ďakujeme za to ako si nás privítal.
Veľmi sme si ťa užili. 

Komentáre

Obľúbené príspevky