Ako sme sa pripravovali na Island?

Island je nádherná krajina, plná dychberúcich miest. Tí, ktorí Island mi určite dajú za pravdu, že na niektorých miestach naozaj stačilo len stáť, byť ticho a pozerať sa naokolo. Nič viac v ten moment, keď stojíte pri ľadovci, vodopáde, jazere, vlastne hocičom Vám k šťastiu netreba. Teda aspoň u nás to tak bolo.

O Islande sme snívali dlho. Možno aj tri roky. Najprv sme si hovorili, že je to také drahé, že si to budeme môcť dovoliť asi len ako svadobnú cestu. Pred tromi rokmi totiž neboli letenky také lacné ako sú teraz (veď 35 eur za letenku z Prahy je úplný sen!). Avšak s týmto našim snom sme to nezdávali a minulý rok v septembri sa nám podarilo túto krajinu s našimi priateľmi navštíviť!

Na začiatok sme si pre Vás pripravili pár praktických rád pred samotným odjazdom na Island.

1. Cestujte v skupine

  • Keďže sme mali kamošov, ktorých Island rovnako uchvátil ako nás, tak sme ani chvíľu neváhali a rozhodli sme sa Island precestovať vo štvorici. Je to určite menej finančne náročnejšie (hlavne pri objednávaní auta a prípadne aj ubytovania). Každý z nás mal svoj vlastný bedeker a vďaka tomu sme mali aj viac informácií o Islande a hlavne sa môžete vzájomne obohatiť o miesta, ktoré chcete vidieť. A keď ste dobrá partia, tak to bude aj mega zábava. 
2. Plánujte si cestu na Island dopredu
  • My sme si bookli letenky na Island rok dopredu. A bolo to asi najlepšie rozhodnutie, aké sme mohli spraviť. Mali sme totiž čas si našetriť peniaze na celý pobyt a nemuseli sme sa obmedzovať. Rovnako sme mali čas a priestor si poprezerať požičovne áut a mali sme možnosť si auto zarezervovať s dostatočnou rezervou. Čo v praxi znamená, že sme ušetrili. 
  • Ak máte možnosť plánovať si cestu na Island, tak určite odporúčame ísť buď tesne pred začiatkom sezóny alebo kúsok po nej. My sme išli v septembri a cenový rozdiel bol výrazný hlavne pri ubytovaniach a v požičovni áut. 

3. Vybavte sa poriadnym oblečením.
  • Určite myslite na poriadne oblečenie. Počasie na Islande si niekedy naozaj robí čo sa mu zachce a v priebehu 10 minút môžete zažiť dážď, vietor a potom aj dúhu. Toto sa nám reálne stalo a vtedy sme so sebou nemali pršiplášte a ja som bola potom týždeň doma s chrípkou. 
4. Nahrajte si hudbu na USB
  • Je to síce maličkosť, ale určite budete za ňu vďační. Lebo nie všade sa dá naladiť rádio a hlavne počúvať islandské rádio úplne nie to, čo chcete počúvať.
5. Jedlo
  • Toto určite nezabudnite vyriešiť ešte pred Islandom. Polovica nášho jedného kufra tvorila suchá strava, proteínové tyčinky a horká čokoláda. Jedlo na Islande naozaj nie je lacná záležitosť, a keď uvidíte koľko stojí burger aj na obyčajnej pumpe, tak budete vďační aj za Vašu vifonku. Najviac sme sa na Islande tešili z keksíkov. Kit-kat, Twix tam boli extrémne lacné a ja osobne som sa ich tam prejedla.
  • Určite si nezabudnite zabaliť ešus s príborom a pohármi. Toto je naozaj must-have vo výbave na Island. 

Ak Vás zaujíma niečo konkrétne, tak sa kľudne opýtajte! Budeme sa snažiť odpovedať. 

Komentáre

Obľúbené príspevky