Cluj-Napoca

Počas našej minuloročnej návštevy Varšavy sme si hovorili, že sa určite oplatí cestovať aj do menej vychýrených miest na svete, pretože aj tie nám majú určite čo ponúknuť. Pol roka po návšteve Varšavy som kúpila svojmu drahému letenky do Rumunska, presnejšie do Klužu. Do mesta, o ktorom sme ani jeden z nás dovtedy poriadne nepočuli. Nemali sme o ňom nijaké predstavy a nič poriadne sme od neho neočakávali. Ani Vám neviem povedať ako veľmi sme sa však mýlili.

Kluž, alebo Cluj-Napoca, nás veľmi príjemne prekvapil. Hneď zo začiatku nás prekvapila ich architektúra. Samo povedal, že v tomto meste si mestský architekt asi zobral na pár rokov dovolenku. Kombinovať kontrasty totiž vedia fantasticky. 
A potom tie kostoly! Toľko kostolov v jednom meste, rozlohou podobné Nitre, som ešte nevidela. 



Kde jesť a piť? 
  • Da Pino je talianska reštaurácia, ktorá si nás získala hneď prvý večer. Toto malé, útulné miesto sme mali hneď za našim Airbnb a najradšej by sme v ňom strávili celý pobyt. Obsluha bola veľmi milá, dokonca nám doniesli aj ich vlastné chlebíky, lebo cestoviny trvalo dlhšie pripraviť. A čo sa týka tých cestovín! To bola jedna báseň. Naozaj. Ak pôjdete do Klužu, tak toto miesto je must see / Strada Universității 8
  • Rhédey Café na kávu určite príďte sem. Je to krásny priestor a tá káva, aj básne by som o nej mohla písať! /  Piata Unirii
  • ROOTS urban tastery v tejto kaviarni sme síce neboli, ale určite ju odporúčam. Táto kaviareň je niečo podobné ako Urban House v Bratislave, len menšie. Čiže aj keby ste dostali v Rumunsku chuť na avokádový toast, tak toto je to správne miesto kam ísť/ Bulevardul Eroilor 4
  • Casa Tiff toto miesto odporúčame kvôli dobrému rumunskému pivu a horúcej čokoláde s marshmallow. Ak však máte radi reštaurácie ladené do určitej témy, tak tu budete šťastní. Celá táto reštaurácia je totiž ladená do filmovej tématiky a aj hudbu púšťajú iba filmovú / Strada Universității 6
  • ZAMA znamená po rumunsky aj polievka. A práve na polievky je toto bistro zamerané. Pravdaže, tam nájdete aj iné jedlá ako sú polievky. A dokonca aj vegetariánske. Vo väčšine reštaurácií, ktoré sme navštívili mali aj vegetariánsku variantu / Nr., Strada Napoca 16


Čo vidieť?
  • celé mesto má svoje pekné zákutia a je plné kontrastov, takže ho určite odporúčam prejsť celé, na každom rohu bolo niečo zaujímavé a fotogenické.
  • Katedrála Usnutia Presvätej Bohorodičky je to majestátna stavba a ak sa Vám pošťastí, tak sa určite bežte pozrieť aj dovnútra. My sme tam boli počas ich Vianoc, takže tam bolo obrovské množstvo ľudí a dovnútra sa nám nepodarilo dostať.
  • Kostol sv. Michala do jeho vnútra sa nám podarilo dostať a je nádherný! Určite sa sem bežte pozrieť. Nás oboch osobne fascinuje architektúra kostolov, preto ich vždy aj navštevujeme, nech sme kdekoľvek. 
  • Botanická záhrada aj napriek tomu, že sme tu boli v zime sa sem oplatilo ísť. Uvidíte nádherné, obrovské skleníky, ktoré nás fascinovali. 
  • Cetatuia Hill z tohto miesta uvidíte celé mesto ako na dlani. Rovnako uvidíte aj Kluž Arénu, ktorú je podľa mňa lepšie vidieť z tohto kopca ako zblízka. Hlavne v období, keď sme tam my boli, tak bola zatvorená a dovnútra sa nedalo ísť. 
  • Hoia Forest a poslednou zástavkou nášho výletu bol tento les, ktorý je známy paranormálnymi javmi. Ja som mierny posero pri týchto veciach, takže predtým ako sme sa sem išli prejsť mi Samo povedal, že v tomto lese straší a nič viac k tomu. Avšak pri písaní tohto článku som našla veľké množstvo článkov o tomto lese. Takže jediné čo na to poviem, že je na Vás či sem pôjdete. 










Takže po tejto skúsenosti Kluž určite odporúčame. Je to miesto, kde relatívne za málo peňazí budete mať veľa muziky. Nás osobne vyšiel tento výlet 110 eur (na osobu) a to aj vrátane leteniek, ubytovania a veľmi veľkého prejedania sa. 
Ak Vás lákajú takéto miesta, myslím si, že nemusíte váhať. 

Ak budete chcieť využiť Airbnb, tak skúste ísť cez tento link, pomocou ktorého Vám darujem zľavu na ubytovanie a ja rovnako dostanem nejaké peniažky na budúce ubytovanie.

Ak by ste však chceli prespať v hoteli, tak Vám zas odporúčam využiť tento link, pomocou ktorého získate po ukončení pobytu časť peňazí naspäť a opätovne aj ja získam určitú odmenu.


Komentáre

Obľúbené príspevky