Praktické rady pri cestovaní do Klužu

Pred každým našim cestovaním sa snažíme zistiť čo najviac dostupných informácií o tom, čo sa oplatí vidieť a ísť, či sa oplatí viac platiť kartou, ako sa dostať z letiska do mesta (alebo miesta nášho ubytovania) a pod. Pred cestou do Klužu sme to akosi kvôli práve prebiehajúcim vianočným sviatkom podcenili a prvý problém na nás čakal hneď po opustení letiska. Rozhodli sme sa teda tento blog venovať hlavne praktickým radám o cestovaní, nielen do Klužu.


  1. Cesta z letiska do mesta.
  • Hneď po opustení letiska, sme mali problém nájsť zástavku. Avšak nasledovali sme ľudí, ktorí tiež opúšťali letisko a problém sa našťastie sám vyriešil a zástavku sme úspešne našli. Nachádza sa hneď pri oplotení letiska. My sme sa potrebovali dostať do mesta autobusom č. 5, ktorý ide presne z tejto strany. Treba si tieto veci prezistiť skôr, lebo autobusy tu nemajú označené ako u nás, iba cieľovou zástavkou, ale obidvomi konečnými zástavkami. Hlavne na zástavkach nemajú žiadne poriadne plány cesty MHD, na čo sme sa spoliehali. Takže problém nájsť ten správny smer bol o trošku väčší ako v iných krajinách. 
  • Kúpa lístku je tu tiež menšia výzva. Cestou z letiska sa dá platiť iba v hotovosti. Avšak na letisku je bankomat, z ktorého si môžete vybrať najmenšiu hodnotu 10 lei. Cena jedného lístka sú 2 lei. Výhodou automatov je, že Vám vydávajú, ale nedávala by som tam vysoké hodnoty. Nám s prvou platbou pomáhali a tiež si medzi sebou rozmieňali peniaze, aby tam vložila presnú hodnotu. Po nastúpení do autobusu si lístky musíte označiť. 
  • Cesta z letiska do mesta trvala približne 30 minút a počas nej môžete z okna objavovať rumunskú architektúru. Nás neskutočne zaujali ich bytovky na predmestí. 
     2. Taxi a UBER

  • Pri ceste z letiska môžete taktiež využiť taxi službu alebo UBER, ktorý majú aj v Rumunsku. Pri využívaní taxi služieb si treba dávať pozor na taxikárov. Niekedy sú šikovní, tak ako tí u nás. Takže berte len toho, ktorý má vyvesený cenník a doklady. Prípadne ak máte aplikáciu UBER, tak využite ju. Nás by vyšla cena z letiska od 23-30 lei. 
    3.  Angličtina
  • Dorozumieť sa nie je problém, niektorí nám rozumeli menej, niekto bezproblémov. Ak však viete po maďarsky, tak v Kluži skôr uspejete s ňou. Veď práve z tadiaľto pochádza koložvárska kapusta. Aj samotný Kluž sa v maďarčine povie Koložvár. 
     4. Platba kartou
  • Čo sa týka platby kartou, tak nikde sme sa nestretli s tým, že by sa tam nedalo platiť. Avšak pre istotu sme mali so sebou peniaze aj v hotovosti. Jediné miesto, kde sa nám nepodarilo zaplatiť kartou boli mašiny na kúpu lístkov. A to sme sa vtedy naozaj snažili. 
    5. Cestovné poistenie
  • Nikdy ho neberte na ľahkú váhu. Cestovné poistenie Vám môže pomôcť vo veľa prípadoch. Či už letíte so zdravotnými problémami, ako som ja letela práve do Rumunska, alebo k Vám príde choroba práve počas cesty. Taktiež sa dá poistiť aj meškanie letu a batožiny. Máte veľa možností si vybrať. Ak cestujete často a na dlhšie obdobia, tak sa Vám viac oplatí si ho zaplatiť aj na celý rok. 



Komentáre

Obľúbené príspevky